علائم خرابی کلاچ موتورسیکلت چیست؟

علائم خرابی کلاچ موتورسیکلت

علائم خرابی کلاچ موتورسیکلت

کلاچ قطعه ای در موتورسیکلت است که برای تعویض دنده و همچنین توقف وسیله نقلیه تعبیه شده است. کلاچ یک اهرم انتقال دهنده نیرو می باشد و ممکن است در اثر عوامل مختلفی دچار خرابی شود و نیاز به تعویض داشته باشد. در این مقاله از مقالات نمایندگی هوندا می خواهیم علائم خرابی کلاچ موتورسیکلت بپردازیم.

کلاچ موتورسیکلت چیست؟

کلاچ قطعه ای در موتورسیکلت می باشد که انتقال قدرت و پیشرانه را به صورت موقت قطع می کند و با آزاد کردن آن چرخ های عقب حرکت می کنند. موتورسیکلت های دنده ای بدون کلاچ حرکت نمی کنند و این حرکت نکردن به این دلیل است که وقتی اهرم کلاچ را به داخل می کشیم فنرهای که روی صفحه کلاچ قرار دارند فشرده و جمع می شوند و در نتیجه صفحات فولادی از هم جدا می شوند و چرخش صورت می گیرد.

انواع کلاچ

کلاچ موتورسیکلت دو نوع دارد که شامل کلاچ خشک و کلاچ تر می باشد که در ادامه به آن می پردازیم.

کلاچ خشک

موتورسیکلت هایی که گشتاور پایینی دارند مجهز به کلاچ خشک هستند. این کلاچ در روغن و روان کننده قرار داده نشده اند و نسبت به نوع دیگر کلاچ عملکرد بهتری دارند و دوان و ماندگاری آن کمتر می باشد. به دلیل روغنی نبودن این کلاچ ها قدرت موتور به هدر نمی رود.

کلاچ تر

کلاچ تر در روان کننده و روغن قرار داده شده است تا عملکردی روان داشته باشد و ساییدگی بین قطعات کاهش پیدا کند‌. ساختار این نوع کلاچ با نمونه قبلی هیچ تفاوتی ندارد و فقط صفحات اصطکاکی در روغن مرطوب شده اند و صدای کمتری دارد که این صدای کم به دلیل وجود روغن در صفحات و کاهش اصطکاک می باشد. کلاچ های تر ماندگاری بالایی دارد و نیازی به نگهداری زیاد ندارند. به دلیل فضای کمی که این کلاچ ها اشغال می کنند در بیشتر موتورسیکلت ها از آن استفاده می شود.

پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را هم بخوانید:
برندهای محبوب موتورسیکلت در ایران

علائم خرابی کلاچ موتورسیکلت و صفحه کلاچ

وقتی کلاچ هیچ مشکلی نداشته باشد و نرم و روان کار خود را انجام دهد نیازی به تعمیر ندارد. اما در صورتی که متوجه خرابی کلاچ موتورسیکلت شدید باید آن را تعویض و یا تعمیر نمایید.

به طور کلی وقتی کلاچ شما خراب شده باشد در سریع ترین زمان باید آن را درست کنید و در صورتی که تعمیر و یا تعویض در زمان مناسب انجام نشود ممکن است به قطعات دیگر آسیب وارد کند.

مشکل در تعویض دنده

سخت جا رفتن و مشکل در تعویض دنده ممکن است ناشی از فرسودگی کلاچ باشد که در این مواقع صدای تق تق به گوش می رسد. در صورتی که در هنگام تعویض دنده مشکلی پیش آمد باید کلاچ را تعویض کنید.

لغزش کلاچ و تعویض ضعیف

وقتی دنده موتور را افزایش دهید شتاب موتور نیز افزایش پیدا می کند و دور موتور نیز بالا می رود. وقتی دور موتور افزایش پیدا کند اما سرعت شما بالا نرود نمایانگر لغزش کلاچ می باشد که باید این قطعه تعویض گردد‌.

به طور کلی لغزش کلاچ در صورت فرسوده شدن صفحه کلاچ، ضعیف شدن فنرهای کلاچ، تنظیم نادرست قطعات یا روغن اشتباه رخ می دهد.

شنیدن صدای جیر جیر

اگر هنگام موتورسواری صدای جیر جیر و ساییده شدن شنیدید حتما کلاچ موتورسیکلت را بررسی کنید. این صدا ها در اول کم هستند و به مرور افزایش پیدا می کنند و افراد حرفه ای و با تجربه با صنیدن کوچکترین صدایی مشکل را می فهمند.

کم شدن مسافت پیموده شده

وقتی مسافت پیموده شده شما کاهش پیدا کرده باشد باید گفت که خرابی کلاچ موتورسیکلت رخ داده است. در این نشانه موتورسیکلت دور بالایی دارد و عملکردی زیادی خواهد داشت و سوخت زیادی نیز می سوزاند.

کلاچ چسبنده

چسبندگی کلاچ در حین رانندگی بسیار خطرناک است و وقتی اهرم کلاچ گیر می کند اتفاقات بدی را رقم می زند. در صورت فهمیدن این مشکل باید کلاچ را تعمیر یا تعویض نمود.

پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را هم بخوانید:
هوندا Dio

عوض نشدن دنده

در صورتی که در هنگام تعویض دنده با مشکل مواجه شدید یا اهرم تعویض دنده بدون هیچ مشکلی آزادانه به سمت بالا و پایین می رود خرابی کلاچ موتورسیکلت رخ داده است و باید آن را تعویض نمود‌.

بوی سوختگی

در صورتی که مسافت زیادی را طی کردید و بوی سوختگی به مشام شما رسید باید کلاچ موتورسیکلت را ببینید. صفحه کلاچ و خود کلاچ در این مواقع باید کاملا تعویض گردد. بوی تندی که بعد از برداشتن درپوش کلاچ به مشام مس رسد ناشی از گرم شدن بیش از حد مواد و ایجاد اصطکاک می باشد.

چگونه طول عمر کلاچ را افزایش دهیم؟

برای افزایش طول عمر کلاچ باید حتما از این قطعه مراقبت نمود.

تعویض به موقع روغن موتور برای کلاچ های روغنی ام ی مهم می باشد.

تک چرخ زدن یک دور درجا عمر کلاچ را کاهش می دهد و بهتر است صورت نگیرد.

باید از رها کردن یکدفعه ای اهرم کلاچ جدا خودداری کنید تا سیستم کلاچ صدمه نبیند.

 

جمع بندی نهایی

کلاچ در موتورسیکلت برای تعویض دنده و کاهش سرعت در وسیله نقلیه می باشد. برخی موتورسیکلت ها بی کلاچ هستند همانند اسکوترها و موتورسیکلت های دنده ای با کلاچ حرکت می کنند و برای تعویض دنده باید کلاچ گرفته شود. کلاچ دو نوع تر و خشک دارد که برای موتورسیکلت هایی با گشتاور پایین از کلاچ خشک استفاده می کنند که دوام آن ها کم می باشد.همچنین کلاچ های تر روغنی و روان هستند که صدای کمی تولید می کنند و اصطکاک آنها پایین است.

از جمله علائم خرابی کلاچ موتورسیکلت می توان به کم شدن مسافت پیموده، اختلال در تعویض دنده، لغزش کلاچ، شنیدن صدای جیر جیر و … اشاره کرد که باید در اسرع وقت برای اطمینان از مشکل به تعمیرگاه مراجعه نمود و این قطعه تعمیر یا تعویض کرد.

پیام بگذارید

تماس با ما